Afbeelding

Jongeren Nederlands Gereformeerde Kerk naar Moldavië

Algemeen

Geen zon, zee, strand en nachten doorhalen in uitgaansgelegenheden, die zo kenmerkend zijn voor groepen jongeren die in grote getalen in de zomermaanden afreizen naar populaire zonvakantiebestemmingen. Een groep jongeren van de Nederlands Gereformeerde Kerk Oegstgeest had ervoor gekozen af te reizen naar het armste land van Europa; Moldavië. Hoofddoel was: 'twee weken van de vakantie te willen geven aan hen die het zoveel minder hebben dan wij en daarmee de liefde van God in woord en daad concreet te maken'.

De beslissing voor het tweewekelijks verblijf in Moldavië kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Gedurende een jaar zijn er voorbereidingen getroffen en hebben de veertien jongeren allerlei sponsoracties gehouden om het initiatief financieel mogelijk te maken. Koekverkoop na kerkdiensten, een veiling en de Nieuwjaarsduik waren activiteiten die de nodige sponsorgelden opbrachten. De overkoepelende organisatie om zulke initiatieven tot stand te brengen en ter plaatse begeleiding te bieden, is Operatie Mobilisatie. Deze organisatie is wereldwijd actief met het bekendmaken van de Bijbelse boodschap in woord en daad. Hierbij wordt nooit gekeken naar afkomst of geloof. Operatie Mobilisatie is ook actief in Moldavië en vormde daar in de rol van zes tolken de onmisbare overbrugging van communicatie tussen de jongerengroep en de bevolking van de vijf dorpen die bezocht werden.

Eefje Marijt: "Geweldig om de mogelijkheid te krijgen om kinderen te helpen en hen op hun leeftijdsniveau te vertellen over verhalen uit de Bijbel en deze ook uit te beelden. Met behulp van de tolken konden de kinderen het begrijpen," sprak ze. "Daarnaast hebben we veel aan sport en spel gedaan," vult Benjamin Kiewiet aan. "Onder andere volleybal, voetbal en relay games. Dit laatste zijn waterspelen waarin kinderen in estafettes sportieve opdrachten uitvoeren."

Geen luxe
Eva van Ommen: "We sliepen in tenten aan de oever van de rivier en daarmee in de natuur. Best wel een bijzondere belevenis als je thuis gewend bent aan een mooie eigen kamer en daarnaast al diverse vakanties met je ouders en broers in mooie hotels hebt doorgebracht. Het was primitief en improviseren, maar door alle bijzondere belevenissen had ik dit avontuur niet willen missen." Ingrid Lieverse van de leiding van de groep bevestigt dat het overnachten was zonder aanwezigheid van elektriciteit en sanitaire voorzieningen. "Wassen deden we in de rivier. Daarnaast hielden we ons aan de kledingvoorschriften van de bevolking. Je past je aan om geen aanstoot te willen geven aan de bevolking aldaar," motiveert ze. "De bevolking is niet gewend dat christenen in korte broeken rondlopen bijvoorbeeld."

Gastvrijheid
De jongeren en hun begeleiders waren diep onder de indruk van de dankbaarheid en gastvrijheid van de inwoners. Edoardo Lopez vertelt: "Opvallend waren de blije gezichten en het grote enthousiasme van de kinderen tijdens de activiteiten die we met hen ondernamen. Een blijdschap die ik niet gauw zal vergeten." Ingrid Lieverse vervolgt: "We werden bij gezinnen waar we kwamen met grote gastvrijheid ontvangen, zij deden er alles aan om ons van wat lekkers te voorzien. In Moldavië zijn veel mensen werkloos en velen leven van de opbrengst van hun moestuintjes. We hebben aan de armsten voedselpakketten kunnen afgeven. Operatie Mobilisatie had dat in Moldavië geregeld. En we konden de volwassenen bemoedigen, naar hen luisteren en voor hen bidden."

Hecht team
Hoe verloopt de sfeer binnen de groep als je in primitieve omstandigheden zo op elkaar bent aangewezen? "Opvallend was de geweldige klik binnen de groep. Dit leidde tot uitstekende onderlinge contacten waardoor de teamsfeer prima was en er hechte contacten onderling ontstonden", concludeerden de deelnemers. Op deze manier een paar weken er zijn voor hen die het zoveel minder hebben, heeft de deelnemers veel voldoening gegeven. Het is volgens de groep een positieve onuitwisbare herinnering.

(Wim van Tuijl)

Uit de krant

Uit de krant