Bert Schrier (rechts), vanaf de opening in 1980 het gezicht van de gelijknamige herenmode zaak, gaat met pensioen. Eugenie Karreman en Mike van der Heijden nemen node afscheid van hun ervaren collega. | Foto: J.P. Kranenburg
Bert Schrier (rechts), vanaf de opening in 1980 het gezicht van de gelijknamige herenmode zaak, gaat met pensioen. Eugenie Karreman en Mike van der Heijden nemen node afscheid van hun ervaren collega. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Modeman Bert Schrier neemt afscheid

Algemeen

LEIDERDORP - Dit is de laatste week dat de klanten van Winkelhof hem in actie kunnen zien. Bert Schrier van de gelijknamige herenmodezaak gaat met pensioen. Eerder werd in intieme kring al afscheid van hem genomen. Met een hapje en drankje en 'een eenvoudige doch voedzame maaltijd' in Park."Best emo hoor," bekent de doorgaans nuchtere modeman. "Er wordt toch een belangrijke periode afgesloten. Het werkzame leven ligt nu achter mij, een nieuw hoofdstuk ga ik schrijven."

Door: Cees Mentink

Bert Schrier, de allereerste modeman, zegt als laatste Winkelhof vaarwel. Dat klinkt of lijkt cryptisch en vraagt om enige toelichting. De rijzige, altijd tip top geklede Bert komt zelf met de verklaring: "Toen Winkelhof in het najaar van 1980 werd geopend, behoorde onze zaak tot de 55 winkels die zich hier vestigden. Op de plek waar wij nu nog steeds actief zijn: recht tegenover Albert Heijn. Ik was er vanaf het begin bij. Ik heb talloze ondernemers en hun medewerkers zien komen en gaan. En dan schuif je zelf ook op, naar de uitgang, richting pensioen. Nu ben ik aan de beurt. Van de mensen die hier zijn begonnen, is er niemand meer werkzaam in het Winkelhof. Ik ben de allerlaatste van een lichting, die de start van dit succesvolle centrum heeft meegemaakt."

Hij herinnert zich glashelder de 'spectaculaire opening' van Bert Schrier Herenmode. Dat gebeurde tijdens een ingelaste koopavond op donderdag. De loop zat er meteen in en dat is zo gebleven. Dat het Schrier altijd zo goed is gegaan, is 'simpel' uit te leggen, vindt de aanstaande pensionado: "Ons brede assortiment, de bekende merken, onze klantgerichtheid en de persoonlijke service."

Bombardement

Het gesprek met Bert Schrier wordt voortdurend onderbroken. Klanten komen massaal op de sale af, er zijn aanbiedingen bij de vleet. De naamgever ziet er op toe dat elke klant de aandacht en service krijgt waar de zaak zo bekend om is, springt zelf ook bij. Dan legt Bert – bril op het hoofd, de centimeter om de hals – uit dat 'de cirkel rond is': "Schrier is weer terug bij Schulte."

De vader van Bert – geboren in Egmond aan de Hoef – begon jaren '30 van de vorige eeuw een modewinkel in Alkmaar. Hij ging al gauw failliet, senior Schrier had de gevolgen van de crisis onderschat. Adriaan Schulte, die enkele jaren daarvoor een soortgelijke winkel in Hillegom had geopend, nam hem als verkoper in dienst. Adriaan zag in hem de ondernemer en stimuleerde hem op eigen benen te gaan staan. In 1934 vond aan de Leidse Steenstraat de opening plaats van Bert Schrier Herenmode. In 1941, na het bombardement aan het station in de Sleutelstad, verkaste de zaak naar de Breestraat. Met dank aan zakenman Zurloh die daar een pand in de aanbieding had. Toen begon de victorie, met vanaf 1980 een filiaal erbij in Winkelhof.

Overname

Bert Schrier Herenmode heeft geen opvolger, wel mooie merken, kleding voor de man van vandaag , een hecht team ervaren medewerkers en een ongekende goodwill. Schulte Herenmode, met filialen in Hillegom, Haarlem, Heemstede, Lisse, Noordwijk en Oegstgeest had nog een witte vlek, Leiderdorp. Daar zou een vestiging naadloos passen. Zo is Schrier weer terug bij Schulte.

De sale gaat nog een paar weken door. Dan volgt een grootse herinrichting. Waarna Bert Schrier Herenmode medio september heropent als Schulte Herenmode, op eenzelfde spectaculaire wijze als Schrier, toen in oktober 1980.

Uit de krant

Uit de krant