Foto van het terrein uit 1992 toen in het kader van het 100-jarige jubileum werd gespeeld tegen het Nederlands Elftal.
Foto van het terrein uit 1992 toen in het kader van het 100-jarige jubileum werd gespeeld tegen het Nederlands Elftal. Foto: PR

ASC sluit 104 jaar aan De Kempenaerstraat af

Algemeen

Met een spetterend slotfeest op vrijdag 16 juni heeft ASC definitief afscheid genomen van de accommodatie, waarop het vanaf 1913 was gehuisvest. Velen waren aanwezig om nog één keer aldaar een feest mee te maken.

Door Wim van Tuijl

Het terrein op De Kempenaerstraat werd op 1913 in gebruik genomen en daarmee verliet de club, toen nog Ajax geheten, de velden bij Pomona. In 1917 heeft de club het terrein in eigendom verworven tegen f0,35 per vierkante meter. Een jaar later ontstond uit een fusie met De Sportman de naam ASC. Cricket bleef de naam Ajax dragen. Voetbal en cricket zouden jarenlang samen van het terrein gebruik maken. In 1923 verrees de fraaie houten tribune, die in 1964 door brand werd verwoest. In 1966 vond de opening plaats van de nieuwe tribune met daaronder een clubhuis. Het oude houten clubhuis dat aan de Duivenvoordestraat grensde, kwam in gebruik als jeugdhonk, maar werd begin jaren 70 gesloopt.
In de jaren 20 en 30 breidde het Oegstgeester inwonertal zich uit. Rond het ASC-veld kwam een woonwijk: de Duivenvoordestraat, Juffermansstraat, Boonstraat, Emmalaan en Spaargarenstraat omzoomden het veld. Uit oogpunt van veiligheid (ver en hoog weggeslagen cricketballen belandden in de tuinen en een paar keer moest een ruit er aan geloven) verhuisde cricket in 1976 naar eerst de Hofbrouckerlaan, later naar de Overveerpolder en tot slot twee jaar De Kikkerpolder. Gezien de toename van het ledental bij de voetbal was de locatie De Kempenaerstraat veel te klein geworden. De laatste decennia was ASC gedwongen om thuiswedstrijden geregeld bij andere voetbalverenigingen te spelen. Verhuizen werd noodzaak. Diverse opties voor een nieuwe locaties hebben de revue gepasseerd. Uiteindelijk is besloten sportpark Overveer langs de Abtspoelweg aan te leggen. Daar krijgt de vereniging de beschikking over drie velden en een gloednieuw clubgebouw met in het souterrain 12 kleedkamers. Voetbal en cricket worden na 1976 eindelijk herenigd. "Nu al kan ik melden dat door die verhuizing zich 140 nieuwe leden zich hebben aangemeld', zei algeheel voorzitter Matthijs Huizing.

herinneringen

De vereniging zou legendarische wedstrijden meemaken aan het terrein nabij De Kempenaerstraat. In 1923 promoveert ASC naar de eerste klasse van de Nederlandsche Voetbalbond; het hoogste landelijke niveau en zou daarin drie seizoenen uitkomen. Trouwens, ook de cricket zou in 1924 in de hoogste klasse spelen. Weinig verenigingen kunnen navertellen dat ze tegen onder meer Ajax, Feyenoord en Sparta competitiewedstrijden hebben gespeeld. Het jaar 1925 zou in het geheugen van de club gegrift blijven. In de laatste wedstrijd moest Ajax Sportman Combinatie van Feyenoord winnen om niet te degraderen. De missie slaagde. Feyenoord kreeg met 3-1 klop en daardoor handhaafde ASC zich en zou Sparta kampioen worden na winst bij 't Gooi. Enkele woorden uit het epistel dat Sparta schreef: 'De ASC'ers zwoegden ongehoord en zij kogelden drie gaten in het net van Feyenoord.' Het waren tijden waarin toeschouwers in groten getale de thuiswedstrijden bezochten. De toeloop was zo groot dat op drie plekken een hok stond voor kaartverkoop. In 1927 degradeerde ASC. Het was het einde van de glorietijd. Zeven jaar later speelde ASC in de vierde klasse. Nimmer keerde spelen in hoge klassen terug. Het maximaal haalbare was de derde klasse, waarin de club thans speelt. Het onderlinge clubgevoel en de gezelligheid bleven wel op hoog niveau. Niet onvermeld mag blijven dat de cricket in de periode aan de Hofbrouckerlaan enkele jaren eerste klasse heeft gespeeld (het één na hoogste niveau). Het damesteam bereikte vijf jaar geleden de finale om de landstitel, die het helaas verloor van Kampong.

Enkele andere onuitwisbare herinneringen: bij het 70-jarig jubileum speelde ASC tegen de oud-internationals van het Nederlands elftal en bij het 75-jarig bestaan was er op het terrein een kermis. Een uitzonderlijk hoogtepunt vond plaats bij het 100-jarig bestaan in 1992: Een versterkt ASC speelde toen voor 10.000 toeschouwers tegen het Nederlands elftal, dat onder leiding stond van Rinus Michels.

ASC voetbal en Ajax cricket gaan op 26 augustus over naar het gloednieuwe onderkomen, genaamd Sportpark Overveer. De nostalgie over het te verlaten complex blijft voortleven in herinneringen, op foto's en vooral in het jubileumboek dat tijdens het 100-jarig bestaan is uitgegeven.
Op vrijdag 2 juni zijn symbolisch de laatste cricket en voetbalwedstrijd gespeeld tegen het uit 1888 stammende Sparta Rotterdam. Vrijdag 16 juni stond het woord 'allerlaatst' opnieuw centraal: de allerlaatste vrijwilligersbarbecue. Deze was weer uitstekend door de barbecue-commissie verzorgd. Daarna was er een spectaculair slotfeest. Op de tribune traden O'Nine band en DJ JW's op. De stemming onder de vele aanwezigen zat er prima in en het bleef dan ook lang zeer gezellig.

Veel muziek tijdens het slotfeest op het ASC-terrein. | Foto Wil van Elk

Uit de krant

Uit de krant