Het publiek luistert aandachtig naar een medewerkster van Buurtzorg. | Foto PR
Het publiek luistert aandachtig naar een medewerkster van Buurtzorg. | Foto PR

Afstemming in zorg thuis hard noodzakelijk

Algemeen

Informatiebijeenkomst burgerinitiatief goed bezocht

Afstemming in de zorg thuis is hard noodzakelijk. De verpleegkundige zorg is over het algemeen snel en goed verzorgd, maar het ontbreekt aan afstemming met ondersteunende diensten (maaltijden, alarmering) of met beschikbare mantelzorg. Daarom komen vooral alleenstaande senioren in de knel, aldus het team van Buurtzorg tijdens een goed bezochte informatiebijeenkomst van het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven afgelopen zaterdag in Café de Gouwe.

Voor zorg thuis, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of bij chronische ziekte, is meer nodig dan alleen verpleegkundige zorg, zo stelden Petra en Rianne van Buurtzorg Oegstgeest. Zij komen in de praktijk veel situaties tegen, waarbij ze het moeilijk vinden om na een bezoek de deur weer dicht te doen. Zeker als er weinig of geen mantelzorg aanwezig is. Ook de afstemming met ondersteunende diensten zoals maaltijden of alarmering ontbreekt vaak. Er is voldoende aanbod in Oegstgeest, maar het is lang niet altijd bekend bij zorgvragers.

Aanpassingen

Pauline Bootsman van Marente ging uitgebreid in op de mogelijkheden om je huis aan te passen aan langer zelfstandig leven. Er is op gebied van domotica heel veel mogelijk. Eigenlijk zou iedereen op een gegeven moment een toekomstplan moeten maken voor zijn of haar eigen huis. Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten en zelfs trapliften kunnen gehuurd worden of worden soms vergoed door de WMO. De ledenorganisatie van Marente biedt korting op aanpassingsadviezen aan huis.

Met alle informatie uit de recente bijeenkomsten over wonen, zorg en welzijn wil het burgerinitiatief op 2 september in discussie gaan met de gemeente en de lokale politiek over wat noodzakelijk is om burgers in Oegstgeest langer zelfstandig te kunnen laten leven. Dit ook met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Voor inschrijven op de gratis nieuwsbrief: info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.

Uit de krant

Uit de krant