Een impressie van Park Duivenvoorde. | Tekening Provast
Een impressie van Park Duivenvoorde. | Tekening Provast

Raad van State schorst plan woningbouw Duivenvoordestraat

Algemeen

DEN HAAG – Projectontwikkelaar Provast mag voorlopig niet beginnen met de bouw van 50 woningen op het voormalige ASC-terrein aan de Duivenvoordestraat. Dat heeft de Raad van State vrijdag in een spoedprocedure beslist.

Door Adrie van der Wel

Volgens de Raad zijn er teveel onduidelijkheden over de waterafvoer in het plangebied. In de buurt is de afvoer van regenwater al een groot probleem. De Raad vindt nader onderzoek nodig om te zien of dit probleem niet verergert met de bouw van de 50 woningen.

Bij meer bebouwing en straatverharding kan het regenwater minder makkelijk in de bodem verdwijnen. Dat probleem moet verholpen worden met de aanleg van sloten en voldoende rioolcapaciteit. Maar het is voor de Raad de vraag of dit wel voldoende compensatie biedt. Het oordeel van het gemeentebestuur en het Hoogheemraadschap dat het nieuwe bouwplan de waterproblemen niet verergert, gaat er bij de Raad voorlopig niet in.

Nader onderzoek moet uitwijzen of het gemeentebestuur gelijk heeft. Daardoor kan de planning voor de woningbouw in de prullenbak verdwijnen. Provast wilde in de komende maanden beginnen met het graven van sloten en bouwrijp maken van het terrein. In september had de bouw moeten beginnen. Maar die ligt nu zeker tot aan het einde van het jaar stil. Dan komt de Raad met een eindoordeel in deze zaak.

De Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) en tientallen omwonenden zullen blij zijn met deze uitkomst. Zij vroegen de Raad om schorsing van het plan en ze hebben gekregen wat ze wilden. Volgens hun woordvoerder deugt er weinig van de berekeningen over de waterafvoer.

Uit de krant

Uit de krant