Archieffoto Willemien Timmers
Archieffoto Willemien Timmers

Colleges sturen aan op regioraad, gemeenteraden moeten beslissen

Politiek

- 'Wij hebben geen andere stip op de horizon - herindeling is niet aan de orde'

samenwerking n Nu het project Toekomstvisie Leidse regio 2027 de beeldvormende fase afsluit, leggen de colleges van de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude) een conceptvoorstel voor de toekomstige bestuurlijke samenwerkingsvorm voor de Leidse regio voor aan hun gemeenteraden. Zij stellen voor een regioraad te vormen.

Door Willemien Timmers

De nog op te richten Leidse regioraad zal vanuit de deelnemende gemeenten taken en bevoegdheden krijgen om de gezamenlijke uitdagingen op te pakken. Concrete thema's waarop de samenwerking wordt aangegaan zijn ' wonen en groen', 'vervoer en betere bereikbaarheid', het aanbod van 'regionale voorzieningen', economie en aanpassing aan 'klimaatveranderingen en duurzaamheid'.
Tot halverwege de maand mei hebben de gemeenteraden de mogelijkheid hun wensen en bedenkingen te uiten en suggesties voor aanpassing van het voorstel te doen.


Tijd

Burgemeester Emile Jaensch merkt dat er vanuit Oegstgeest soms met wat emoties op het samenwerkingsproces wordt gereageerd. "Allereerst wil ik benadrukken dat we nog volop in gesprek zijn, en dat er pas na deze zomer een principebesluit wordt genomen over het vormen van een regioraad. Ook onze gemeenteraad hoeft dus pas na de zomer een besluit te nemen. Het definitieve besluit tot het instellen van de nieuwe samenwerkingsvorm zal dan na de verkiezingen van 2018 genomen worden. Ik hoop dat de kiezer volgend voorjaar zal aangeven: jullie zijn op de goede weg."


Deelnemers

Jaensch benadrukt dat alle vijf de gemeenten achter het idee van een regioraad staan. Wel bevestigt hij dat de gemeente Voorschoten, die middenin het opzetten van een financieel herstelplan zit, eerst een verkennend traject doorloopt voor wat betreft samenwerking met Wassenaar. "Dat wil echter niet zeggen dat wij de deur sluiten. Voorschoten heeft wat ons betreft nog alle tijd om eventueel later pas aan te haken."

Gemeenschappelijk

"In de regio delen we al ontzettend veel. Denk aan bruggen, het bio sciencepark, , parkeerproblemen, openbaar vervoer. Dit zijn onderwerpen die op de regiotafel behandeld kunnen worden. We zijn ons er allemaal bewust van dat we in gemeenschappelijkheid verder moeten. Overigens is die samenwerking en het contact er op heel veel terreinen natuurlijk al."
Met klem bevestigt de Oegstgeester burgemeester dat er op dit moment op regionaal niveau niet wordt gesproken over herindeling; niet over een fusie. "We hebben voor nu geen andere stip op de horizon dan het vormen van een regioraad."

Domineren

In de te vormen regioraad hebben alle raadsfracties uit de regio stemrecht. "Voor mensen die vrezen dat grote buur Leiden de besluitvorming in een regioraad zal domineren: Daar is geen reden toe. Er zal altijd een grotere meerderheid dan de Leidse nodig zijn om tot besluiten te komen. Uiteindelijk zal de regioraad bestaan uit tientallen vertegenwoordigers in verschillende fracties." Bovendien stelt Jaensch dat Leiden zich zeer bewust is van de rol die de groene dorpen rond de stad spelen. "We hebben elkaar nodig. Daarbij maak ik Leiden als een betrouwbare partner mee."

Jaensch deelt de aversie tegen 'bestuurlijke spaghetti' zoals hij het zelf noemt. "Onderwerpen moeten niet op twee tafels besproken worden. Naar de taken van een organisatie als Holland Rijnland zullen we kritisch moeten kijken."
Oegstgeest blijft Oegstgeest, volgens de burgervader. Oegstgeest blijft bij een keuze voor dit model zelfstandig . "Maar we moeten beseffen dat intensieve samenwerking echt nodig is op terreinen als economie en bereikbaarheid. Daar liggen kansen tot verbetering."

informatieavond

Op 10 april kunnen inwoners, bedrijven en instellingen uit Oegstgeest hun stem laten horen over dit proces in het gemeentehuis. De discussie/informatieavond begint om 20.00 uur. Opgeven kan via griffie@oegstgeest.nl.

Voor meer informatie over het project Toekomstvisie Leidse regio, waaronder de terugkoppeling van de enquête onder inwoners, het symposium van 7 maart in Corpus en het afrondende rapport van de beeldvormende fase, zie www.leidseregio2027.nl

Uit de krant

Uit de krant