Afbeelding

Toekomst De Voscuyl pas over aantal maanden duidelijk

Politiek

- 'We gaan er tandenknarsend in mee, maar hopen op een krul bij de behandeling van de perspectiefnota'

Er is door de gemeenteraad afgelopen donderdag een voorzichtige stap gezet in de financiële ondersteuning van de herinrichting van sportpark De Voscuyl.

De oppositiepartijen Progressief Oegstgeest en Lokaal wilden al financiële knopen doorhakken, maar de andere partijen willen pas groen licht geven bij de bespreking van de perspectiefnota.

Sven Spaargaren (VVD): "Bij de perspectiefnota kunnen we pas echt alle afwegingen maken. Wij gaan voor een natuurlijke route, en willen de velden van Vv Oegstgeest die nog niet afgeschreven zijn tot 2023 en 2025 niet zomaar weggooien. Wij zouden het liefst de gronden en gebouwen overdragen."
Ook wethouder Den Boer was terughoudend. "De gemeentelijke schulden mogen niet stijgen. Het is goed om bij de perspectiefnota een integrale afweging te maken, want er komt financieel veel op ons af. Nu de precario-inkomsten straks wegvallen moeten we voorzichtig zijn."
Een meerderheid van de raad gaf aan de voorkeur te hebben voor de Sam-Sam variant, waarin gemeente en sportclubs beiden ongeveer 1,55 miljoen euro investeren. Met dit scenario gaat het om een stijging van de lasten van 15.000 euro gemiddeld per jaar.

"Dit staat niet in verhouding met andere, grotere uitgaven," moest Sandra Mroseck (Lokaal) van het hart. "Daar kan prima nu al over besloten worden." Ook Progressief Oegstgeest wilde liever donderdag al besluiten. "Het ondernemersfonds kost ons zomaar 100.000 euro per jaar, en met dit veel kleinere bedrag wordt zó omgegaan," zei Ria Pasterkamp hoofdschuddend. "We gaan er tandenknarsend in mee, maar hopen op een krul bij de behandeling van de perspectiefnota."
Evenwel lijkt het erop dat de raad later dit jaar in meerderheid zal besluiten tot de Sam-Sam variant, al is dat dus pas over een paar maanden. D66-er Elfred Bus: "Natuurlijk moeten de begrotingen voor de komende jaren nog vastgesteld worden, maar voor D66 en een meerderheid in de raad is dit een definitieve keuze. Commitment om vol energie verder te gaan met de voorbereidingen."

Tijdens de vergadering was er ook aandacht voor de inpassing van het sportpark in de omgeving. Met het veranderende gebruik zijn er vanuit omwonenden zorgen geuit. De raad heeft het college met dit besluit nadrukkelijk meegegeven de vervolgstappen in goed overleg met de omwonenden te zetten.

De diverse sportverenigingen dragen zelf ook veel bij aan het Voscuylplan. | Foto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant