Vrijwilligers van AWN aan de koffie in het koetshuis van Oud-Poelgeest. Rechts archeoloog Ruurd Kok. | Foto Wil van Elk
Vrijwilligers van AWN aan de koffie in het koetshuis van Oud-Poelgeest. Rechts archeoloog Ruurd Kok. | Foto Wil van Elk

Onderzoek Oud-Poelgeest richt zich op Tweede Wereldoorlog

Algemeen

Onderzoekers van de Vereniging van vrijwilligers in de archeologie AWN speurden met hun apparatuur een dag lang op een stuk grond naast Kasteel Oud-Poelgeest. Vooral archeoloog Ruurd Kok is zeer benieuwd wat de speurtocht oplevert.

Door: Wil van Elk

De op vrijdag 17 februari nauwkeurige uitgemeten zoekplekken van 25 bij 25 meter werden met metaaldetectors vakkundig onderzocht. "We zijn vooral benieuwd of we voorwerpen vinden uit de Tweede Wereldoorlog", vertelde Ruurd Kok enthousiast. Hij is archeoloog en is bij dit project als vrijwilliger betrokken, net als de leden van AWN Rijnstreek.

"Ik speur het hele land af en richt mij vooral op archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Een paar jaar geleden zag ik in een boom in het bos van Oud-Poelgeest 'Canada, may 10 45' gekerfd staan, als tastbaar bewijs van de aanwezigheid van Canadese soldaten na de oorlog. We hebben toen het gebied rond de waterput onderzocht, zeventig jaar nadat de Canadezen hier hun tenten opsloegen. Later zag ik op filmbeelden uit 1945 dat de Canadezen ook hun kampement hadden bij het Koetshuis, vandaar dat wij nu aan deze kant zoeken. Het zou mooi zijn als we aan de hand van vondsten kunnen bepalen wat er precies plaatsvond, zoals een veldkeuken of waar gesleuteld werd aan voertuigen", vertelde Kok die in de Leidse Raadsherenbuurt woont. Pierre van Grinsven, bestuurslid van AWN, was ook betrokken bij het vorige onderzoek. "De detectorzoekers zijn als amateurarcheologen super-ervaren, hebben professionele apparatuur, werken daar zeer vakkundig mee en hebben fraaie voorwerpen gevonden."

Dieper dan dertig centimeter gaan ze niet. Behalve gespen van militaire uitrustingen, munten als een dubbeltje en een gulden, en hulzen van jachtpatronen, vond een van de speurders een ring met een inscriptie. "Leah staat erin, met een datum in 2004. We vinden veel herinneringsmedailles van de vroegere Sint-Jorismarsen." Het hele bos is nu afgezocht en alle resten van het kampement zijn verzameld.

Uit de krant

Uit de krant