Afbeelding

Raad keurt begroting unaniem goed

Algemeen Politiek

politiek ♦ Vorige week dinsdag werd in het tweede deel van de Begrotingsraad de Programmabegroting 2017-2020 door alle partijen goedgekeurd.

Waar vorig jaar nog veel moties met tien tegen negen werden weggestemd (de coalitie tegenover de oppositie), wisten partijen elkaar dit keer veel beter te vinden. Veel felle woorden vielen er niet, en van de zeventien ingediende moties werden er zelfs vier ingetrokken en één aangehouden na toezeggingen van het college of het bereiken van compromissen anderzijds.

Een greep uit de aangenomen moties en amendementen:
De raad heeft het college opgedragen 35.000 euro vrij te maken voor extra ambtelijke inzet voor het opstellen van beleid en een uitvoeringsplan op het gebied van duurzaamheid. "Duurzaamheid is immers al één van de speerpunten in de in 2016 opgestelde Toekomstvisie Leidse regio 2027," aldus de motie.


Ook werd unaniem een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht een plan op te stellen ter voorkoming van het (onder andere) onder curatele komen van personen, zodat zij zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen houden.
In regionaal verband zal er gezocht worden naar zorgpartners en er zal contact gezocht worden met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de mogelijkheden te verkennen om zorginnovaties in Oegstgeest te bevorderen, bijvoorbeeld door het dorp te maken tot proeftuin voor op het gebied van eHealth en domotica.


Een door het CDA ingediende motie getiteld 'Weg met eenzaamheid' werd unaniem aangenomen. Het college wordt hierin opgedragen voor de zomer van 2017 te komen met een concreet actieprogramma, om zo de eenzaamheid in Oegstgeest samen met maatschappelijke partners aan te pakken.
De raad was het er ook unaniem over eens dat kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen de gelegenheid moeten krijgen toch aan sportieve, culturele en/of maatschappelijke activiteiten deel te nemen. Daarom zal er een onderzoek komen naar de omvang van deze groep, en zal het college komen met een actieplan.
Het bestuur van de stichting Dorpsmarketing zal verzocht worden onderzoek te doen naar de mogelijkheid om van Oegstgeest een Fairtrade gemeente te maken.
Zonder de steun van D66 werd een motie aangenomen om, in overleg met basisschooldirecteuren, kinderen te betrekken bij aansprekende onderwerpen in de gemeenteraad.
Een motie van Lokaal, qua inhoud erg lijkend op een vorige week niet ingediende VVD-motie om de plannen betreffende de aanlijnplicht van honden bij de Klinkenbergerplas te herzien, haalde het niet. Alleen de twee raadsleden van Lokaal zelf stemden voor.

In een amendement wilden de oppositiepartijen D66, Lokaal en Progressief Oegstgeest de diverse spotverenigingen op De Voscuyl tegemoetkomen door alvast 600.000 euro klaar te zetten voor de herinrichting van het sportpark, onder andere voor de aanleg van kunstgrasvelden. Toen bleek dat dit amendement geen meerderheid zou halen, werd de extra drie ton geschrapt, en werd met algemene stemmen alleen afgesproken dat de reeds gereserveerde 300.000 euro voor de aanleg van nieuw gras in de aangedragen plannen voor de herinrichting van de Voscuyl zal worden gestopt.


Ook werd besloten dat de nog niet bestede Van Rijngelden (staatssecretaris van Rijn heeft een toelage verstrekt om de kosten voor huishoudelijke hulp van 21 naar 12 euro per uur te kunnen verlagen) de komende jaren gebruikt kunnen blijven om mensen in de kosten van huishoudelijke hulp tegemoet te komen. (WT)

Uit de krant

Uit de krant